пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

Озеро Верхнє здатне пропустити до десяти тисяч суден за сезон, а озеро Гурон користується славою водойми, в якій затонуло багато кораблів. Одні джерела нарахували 6000 одиниць затонулої техніки, інші - двадцять п'ять. Частина з них знаходиться на невеликій глибині, і манить туристів, які люблять підводні пригоди. Тут же, як це не дивно, розташована безліч островів, кількість яких фахівці нарахували до 30 тисяч. Все в тому ж Гуроні розташувався острів Манітулін, він визнаний найбільш великим островом, що знаходяться в прісноводому озері.
 Найбільші озера дивують і появою їх назв. Велике Невільницьке Озеро, що належить Канаді, не має нічого спільного з рабством. Його назва з'явилася завдяки племені аборигенів, які проживають поруч. Назва їх племені було співзвучно з іноземним «раб», звідси в назві водойми і з'явилася «неволя».
Ще одна водойма, що належить Канаді, називається Великим Ведмежим, зіграло чималу роль в історії воєн людства. Дослідник Гілберт Лабін вперше знайшов тут уран. Бомба, виготовлена ​​за допомогою цієї речовини, згодом буде випробувана в японських містах Нагасакі і Хіросіма.
      Гордість Російської Федерації, найбільше озеро в Росії - Байкал, не тільки вінець природної краси і відмінне місце для відпочинку. Байкал - вважається найбільш глибоким озером, а заодно і найбільш містким природним запасом прісної води. Величезний півмісяць, оточений гірськими вершинами і тайгою, живиться за допомогою 330 річок, віддаючи свої води тільки річці Ангарі.   
     Озеру Танганьїка належить друге місце в світі за глибиною і таке ж за обсягом прісної води. Крім цього, воно прославилося, як найдовше озеро, адже його протяжність становить 673 км, а його береги прикрашають чотири африканських країни. З озера, подібно Байкалу, витікає лише одна річка. Його мешканці викликають живий інтерес акваріумістів, так як належать до сімейства найбільш популярних акваріумних рибок - ціклід. Причому багато видів цих рибок живуть, тільки в Танганьїці.   
Найбільше озеро в Росії.  Вінчає найбільші озера Росії - Каспійське море. Солона водойма величезних розмірів не має виходу у відкритий океан, а тому зарахована до розряду озер. Каспійське море можна ідентифікувати як найбільше озеро в Європі, так і в Азії, так як водойма розташовується на стику двох частин світу і відноситься до п'яти країн, розташованих на його берегах. Величезна буква «S», на форму якої схоже озеро, в деяких місцях досягає ширини 435 км. У водоймі живуть більше ста видів різних риб, і навіть ссавці - каспійські тюлені.

 1. Каспійське море - площею 371 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 1025 м;  
 2. Озеро Верхнє - площею 82,7 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 406 м;  
 3. Озеро Вікторія - площею 68 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 80 м;
 4. Озеро Гурон - площею 59,6 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 229 м;  
 5. Озеро Мічиган - площею 57,75 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 281 м;
 6. Озеро Танганьїка - площею 32,9 ти кв. км, найбільш глибоке місце 1470 м;  
 7. Озеро Байкал - площею 31,72 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 1642 м;  
 8. Велике Ведмеже Озеро - площею 31,15 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 413 м;  
 9. Озеро Ньяса - площею 29,6 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 706 м;  
 10. Велике Невільницьке Озеро - площею 28,57 тис. Кв. км, найбільш глибоке місце 614 м.

Немає коментарів:

Дописати коментар