понеділок, 11 січня 2016 р.

10.18

1. Значення сільського господарства та особливості його розвитку у сучасному світі
У країнах, що розвиваються, в сільському господарстві працює понад 2/3 зайнятого населення, а в окремих з них — 3/4, в економічно розвинених країнах — менш ніж 1/10.
У розвинених країнах сільське господарство є складовою агропромислового комплексу (АПК) — системи взаємопов’язаних галузей сільського господарства, хімічної промисловості, машинобудування, транспортної та обслуговуючої інфраструктури, переробної промисловості, закладів науки, банків тощо.
2. Земельний фонд і аграрні відносини
Основним соціально-економічним чинником сільськогосподарського виробництва є аграрні відносини, що залежать від способу виробництва, форми земельної власності, характеру землекористування. Аграрні відносини — форми землеволодіння та землекористування, характер чинних у країні законів про землю.
В економічно розвинених країнах більша частина земельного фонду та основні продуктивні можливості сільськогосподарського виробництва зосереджені у фермерських господарствах. Частина землі належить державі (1/4-1/3 площі), а також великим монополіям агробізнесу і церкві. Для країн, що розвиваються, властиві різні форми землеволодіння. У процесі перебудови перебуває землеволодіння та агровиробництво постсоціалістичних країн перехідної економіки.
3. Галузевий склад сільського господарства
Рослинництво й тваринництво. Особливості співвідношення галузей.
4. Характеристика рослинництва
Рослинництво дає близько 30 % продукції, що безпосередньо використовується людиною, решта йде на забезпечення розвитку тваринництва та інших галузей.
5. Характеристика тваринництва
У високорозвинених країнах тваринництво високопродуктивне та має інтенсивний характер, у країнах, що розвиваються,— екстенсивне з меншою продуктивністю.
Основними галузями тваринництва є скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво.

Немає коментарів:

Дописати коментар