понеділок, 11 січня 2016 р.

10.20

1. Зовнішня торгівля товарами
Обсяг світового експорту товарів на початку ХХІ ст. перевищив 12 трлн дол. США та продовжує щорічно збільшуватися на декілька відсотків. В епоху НТР суттєво змінилася товарна структура торгівлі. У структурі експорту спостерігається зниження часток сільськогосподарської продукції та мінеральної сировини.
Більша частина обороту загальносвітової зовнішньої торгівлі товарами — це результат взаємних торговельних зв’язків між економічно розвиненими країнами. Останніми десятиріччями стрімко зростає частка Китаю.
2. Кредитно-фінансові відносини
Кредитно-фінансові відносини (міжнародна міграція капіталу) полягають у вивезенні капіталу, що відбувається у різних формах: міжнародні займи і кредити (вивезення позикового капіталу); прямі закордонні інвестиції (капіталовкладення, що передбачають створення власного виробництва за кордоном, або придбання контрольного пакету акцій місцевих кампаній). Важливими регуляторами міжнародного руху капіталу є Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародний валютний фонд (МВФ).
3. Надання послуг
Світовий ринок послуг — це система міжнародних відносин обміну, які існують на основі міжнародного поділу праці та інших форм міжнародних економічних відносин, де основним товарним об’єктом виступають різноманітні види послуг. Світовий ринок послуг охоплює науково-технічне співробітництво, міжнародний туризм, транспортні послуги.
4. Міжнародний туризм
За цілями розрізняють п’ять основних напрямів туризму: рекреаційний (оздоровчий), екскурсійний (пізнавальний), науковий, діловий, релігійний.
Доходи від туризму складають 8 % світового експорту і 30 % міжнародної торгівлі послугами. Щорічне зростання світових туристичних потоків на 4-5 %. За прогнозами Всесвітньої організації туризму (ВОТ) найближчим часом кількість туристів перевищить 1 млрд., а доходи від туризму в 2010 складуть 1550 млрд. дол. США, а в 2020 р. — до 2000 млрд. дол. США. У деяких країнах туризм є однією з пріоритетних галузей, внесок у валовий національний дохід яких складає 15-35 % (Угорщина, Чехія, Австрія, Швейцарія, Італія, Франція, Іспанія, Португалія)

Немає коментарів:

Дописати коментар