вівторок, 12 січня 2016 р.

10.32

1. Загальні ознаки ЕГП

Азія посідає близько третини поверхні Землі. Більшість країн Азії має вихід до морів Тихого, Індійського і Атлантичного океанів, де проходять найважливіші торговельні шляхи світу. Менш вигідне географічне положення мають країни, що розташовані всередині континенту (Афганістан, Монголія). Характерною особливістю цієї частини світу є складна політична об2. Природні умови та ресурси
Географічне положення регіону і його величезні розміри визначили надзвичайну різноманітність природи. Контрастний рельєф, різноманітні запаси мінеральної сировини, крупні річки. Загальний природний потенціал країн Азії є багатим.
3. Населення
Проживає 3,8 млрд. осіб. Етнічний склад населення різноманітний: 1000 націй і народностей, які розмовляють на 600 мовах. В Індії і Індонезії мешкає понад 150 народностей, на Філіппінах — близько 100, у Китаї і В’єтнамі — близько 50.
Природний приріст у країнах Азії, за винятком Японії, є дуже високим (понад 15 %о). Багато країн проводять демографічну політику, спрямовану на скорочення народжуваності. У першу десятку країн світу за кількістю населення входять шість азіатських країн: Китай, Індія, Індонезія, Пакистан, Японія і Бангладеш.
Густота населення Азії коливається від 2-3 особи/км2 до 15 000 осіб/км2. Азія є світовим лідером за кількістю міст - «мільйонерів».
4. Господарство
Більшість країн регіону перебувають у перехідному від феодальних відносин періоді розвитку: в їх економіці переважають сільське господарство і гірничодобувна промисловість. У Південній, Східній і Південно-Східній Азії яскраво виражена рослинницька спеціалізація сільського господарства, а в країнах Південно-Західної Азії дефіцит води і низька продуктивність ґрунтів обумовили переважання кочового скотарства.
Японія входить до сімки найбільш розвинених країн світу. Стабільно зміцнюються позиції і міжнародний авторитет соціалістичного Китаю, який за ВВП поступається тільки США, а у 2015 р., за прогнозами, вийде на 1-е місце у світі.
«Нові індустріальні» країни Азії: Республіка Корея, Тайвань, Сінгапур, Таїланд. Країнами нової індустріалізації зараз називають також Малайзію, Філіппіни, Індонезію і Туреччину.
Зона Перської затоки є одним з найважливіших промислових районів світу з великим обсягом видобутку нафти і газу, нафтохімічними, металургійними та іншими виробництвами.
5. Транспорт
6. Зовнішньоекономічні зв’язки
Країни Азії є постачальниками сільськогосподарської продукції (чай, натуральний каучук, джут, спеції, тропічні і субтропічні фрукти), продукції гірничодобувної промисловості (нафта, газ, марганець, олово, хроміти, залізна руда тощо). Зростає роль регіону в експорті електротехнічної, радіоелектронної, автомобільної продукції. Особливу роль в економіці окремих країн Азії відіграє міжнародний туризм.становка в ряді країн та регіонів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар