вівторок, 12 січня 2016 р.

10.44

1. Основні форми всесвітніх економічних відносин
Пригадаємо основні форми сучасних всесвітніх економічних відносин: міжнародна торгівля, науково-технічне співробітництво, виробниче співробітництво, кредитно-фінансові відносини, міграція трудових ресурсів, обмін послугами (транспортними, будівельними, страховими рекламними ін., міжнародний туризм).
2. Найважливіші тенденції розвитку світового господарства (тези виступів)
а) Інтернаціоналізація — поглиблення економічних зв’язків у світовому господарстві. Інтернаціоналізація господарського життя як закономірність світового господарства означає процес переростання суспільним виробництвом національних кордонів. Посилюються процеси міжнародної інтеграції та кооперації.
б) Економічна інтеграція — процес зближення і взаємопроникнення національних економік. Це якісно вищий етап інтернаціоналізації життя, що виявляється у розвитку всіх форм і методів здійснення міжнародної економічної інтеграції; це такий етап міжнародного господарського співробітництва, коли центр його тяжіння переноситься в середовище матеріального виробництва; це процес стирання відмінностей між країнами у сфері економіки, між суб’єктами господарської діяльності; це господарські відносини, за яких не допускається дискримінація іноземних партнерів у кожній з національних економік.
в) Глобалізація — об’єктивний процес формування єдиних принципів світового устрою.
Глобалізація охоплює всі сфери життя сучасного суспільства — економічну, політичну, соціальну. В економічній сфері глобалізація посилила взаємозалежність країн і призвела до формування єдиного економічного простору. Національні господарства країн світу тепер настільки тісно переплетені, що навіть важко провести між ними кордони.
Глобалізація є закономірним етапом розвитку інтеграційних процесів сучасної світової економіки. Наслідки глобалізації: позитивні й негативні.
г) Інформатизація. Оскільки глобалізація нині стала найважливішою тенденцією сучасного світу й охоплює всі сфери життя суспільства, в її основі лежить інтеграція інформаційних систем в єдину світову систему. Інформаційна глобалізація необхідна для формування єдиного світового ринку, який потрібно регулювати економічними, політичними й маніпулятивними методами.
«Інформаційна економіка». Для інформаційної економіки характерний високий ступінь територіальної концентрації. Її центри знаходяться в основному в межах розвинених країн і лише в деяких нових індустріальних країнах (Республіка Корея, Сінгапур). Відставання країн, що розвиваються, у галузі інформаційних технологій і, як наслідок, обмеженість доступу до інформації гальмує їх економічний розвиток та позбавляє можливості дотримуватися темпів науково-технічного прогресу.
д) Формування інформаційної економіки в Україні.
Ступінь розбудови інформаційного суспільства в Україні порівняно із світовими тенденціями є недостатнім і не відповідає потенціалу та можливостям України. Розвиток інформаційного суспільства в Україні та впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних в усі сфери суспільного життя і в діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування визначається одним із пріоритетних напрямів державної політики.

Немає коментарів:

Дописати коментар