вівторок, 12 січня 2016 р.

8.3

1. Місцевий час — дійсний сонячний час на певному меридіані, тобто всі точки, розташовані на одному меридіані, мають однакове положення відносно Сонця. За 24 години кожна точка Землі повертається на 360°.
360°  — за 24 години;
15°  — за 1 годину
-- за 1 хвилину

2. Поясний час

Прийнятий на початку 1880-х років, поступово введений в усіх країнах світу. 24 годинних пояси. 360° : 24 = 15° {протяжність одного поясу). Для всіх точок поясу прийнято вважати час однаковим — це час, що відповідає місцевому часу серединного меридіана. Відлік поясів починається від 0-го, серединним меридіаном якого є нульовий (Ґрінвіцький) меридіан до 23-го із заходу на схід в напрямку обертання Землі. Номер меридіана відповідає різниці в часі між ним і Ґрінвіцьким часом. Меридіан 180° — лінія зміни дат.

3. Положення України в годинних поясах

Україна розташована в 1-му, ІІ-му, ІІІ-му годинних поясах, 95 % території — у ІІ-му. Для зручності на всій території прийнятий час цього поясу. Серединний меридіан поясу проходить близько до Києва, тому час поясу називають київським.
На прикладі України видно, що межі часових поясів здебільшого відхиляються від ліній меридіанів, а збігаються з адміністративними кордонами.

4. Літній час

Для повнішого використання світлової частини доби, тобто економії електроенергії, в окремих країнах вводиться на період з квітня по жовтень літній час, який випереджає поясний на одну годину.

Немає коментарів:

Дописати коментар