вівторок, 12 січня 2016 р.

8.5

1.Класифікація карт
За масштабом:
-великомасштабні (понад 1 : 200 000),
- середньомасштабні (від 1 : 200 000 до
 1 : 1 000 000),
-дрібномасштабні (1 : 1 000 000 і менше);
 за змістом:загальногеографічні й тематичні; 
за охопленням території(від Землі до найменших її ділянок);
 за призначенням:науково-довідкові, навчальні, військові, навігаційні тощо.
2.Картографічна генералізація — відбір та узагальнення географічної інформації, що відображається на карті залежно від її виду.
3.Картографічні проекції — математичні способи перенесення зображення поверхні земної кулі на площину. Вибір проекції залежить від призначення карти та місцеположення території.
Проекції за допоміжною геометричною фігурою:
циліндричні(на умовний циліндр) — нормальні (вісь фігури збігається з віссю Землі) застосовуються для відображення  приекваторіальних територій, поперечні (вісь фігури перпендикулярна до осі Землі) застосовуються для створення топографічних карт; загальний вигляд проекції — прямі лінії паралелей і меридіанів;
конічні (на умовний конус) — нормальні (вісь фігури збігається з віссю Землі), поперечні (вісь фігури перпендикулярна до осі Землі) застосовуються для відображення материків і океанів, територій, розташованих у середніх широтах; для створення карт світу інколи використовують кілька допоміжних конусів (полі-конічна проекція); загальний вигляд нормальної проекції — прямі лінії меридіанів і дугоподібні паралелі;
азимутальні(на площину) — нормальні (поверхня дотична до полюса) застосовуються для відображення приполярних територій, поперечні (поверхня дотична до екватора) застосовуються для виготовлення карти півкуль і зображення приекваторіальних територій; загальний вигляд нормальної проекції — меридіани зображені прямими лініями, що виходять з однієї точки, а паралелі — концентричними колами; довільні (на умовну, складну поверхню). Спотворюються на картах форми, кути, довжини ліній, площі. Існують точки або лінії нульових спотворень.
Проекції за уникненням спотворень:
 рівнокутні— відсутні спотворення кутів (використовуються для прокладання напрямку руху);
рівновеликі — відсутні спотворення площ; рівнопроміжні— відсутні спотворення довжин ліній вздовж паралелей чи меридіанів.
Карти України здебільшого створюють у нормальній конічній рівнопроміжній проекції. 

Немає коментарів:

Дописати коментар