вівторок, 12 січня 2016 р.

8.7


1.Топографічні карти — детальні загально-географічні карти великого масштабу (1 : 10 000 — 1:1 000 000, меншого масштабу — плани). Мають високу геометричну точність (забезпечують високу точність вимірювань) і географічну відповідність.
2.Розграфлення і номенклатура топографічних карт
Топографічні карти складаються з окремих аркушів, межами зображення (рамками карт) яких є відрізки паралелей і меридіанів, що утворюють географічну координатну сітку (для визначення географічних координат, відстаней у градусах).
Основа — міжнародна карта масштабу 1 : 1 000 000 (трапеція розміром
4° по широті, 6° по довготі). Вона поступово поділяється на більші за масштабом карти з меншими за розмірами відрізками паралелей і меридіанів. Паралелі і меридіани карт підписуються в кутах карти. Для зручності визначення географічних координат відстань між ними поділена відрізками на мінути і секунди.
3.Кілометрова сітка
Створена для визначення прямокутних координат, відстаней у метричній системі. Утворена вертикальними і горизонтальними лініями, проведеними через ціле число кілометрів. Горизонтальні лінії паралельні екватору і підписані на лівому і правому полях карти числом, що означає відстань від екватора. Вертикальні лінії паралельні осьовому меридіану зони в 6° довготи, яка утворюється під час використання поперечної циліндричної проекції. Таких зон утворюється 60 шт. Вертикальні лінії підписуються на верхньому і нижньому полях, де цифри вказують номер зони та відстань від осьового меридіана зони.
4.Умовні знаки
Умовні знаки топографічних карт пояснюються в легенді карти і спеціальних збірниках.
5.Напрямки на топографічній карті
Магнітні і географічні полюси не збігаються. Тому під час визначення напрямку на карті і місцевості (за компасом) треба врахувати це.




д — магнітне схилення;  у — зближення меридіанів; 
Ам— азимут магнітний;  Ад — азимут дійсний;  а — дирекційний кут

Немає коментарів:

Дописати коментар