понеділок, 11 січня 2016 р.

10.22

1. Економіко-географічне положення регіону
Європа посідає західну частину Євразії, площа — близько 10 млн. км2. На її території повністю або частково розмістилися близько 50 країн.
2. Політична карта регіону
Суттєві зміни у ХХ ст: об’єднання Німеччини, розпад СРСР, Югославії, Чехословаччини, зміна суспільного ладу в країнах Центральної та Східної Європи. За формою державного правління: монархії і республіки. Найдавнішою республікою є Сан-Марино (з 301 р. н. е.). Андорра перебуває під протекторатом Іспанії та Франції. Ґібралтар є заморською територією Великої Британії та єдиним колоніальним володінням в Європі.
Найбільш впливові інтеграційні об’єднання: РЄ, ОБСЄ, НАТО, ЄС, Євробанк, ЄБРР.
Субрегіони: Західна Європа, Центральна Європа і Східна Європа.
3. Природні умови і ресурси
4. Населення
729 млн. жителів (11 % світового населення — 01.07.2008 р.).
Переважає перший тип відтворення, природний приріст у 12 країнах від’ємний. Загалом характерна депопуляція на рівні 0,04 % та «старіння нації». Вікова структура: 20 % — діти у віці 15 та менше років, працездатне населення — 65 %, у віці 65 років та більше — 15 %.
Густонаселений та високо-урбанізований регіон світу (75 %). Густота населення без Росії — 97 осіб/км2 (майже у 2 рази перевищує середньосвітову), найбільша (200-370 осіб/км2) — в Нідерландах, Бельгії, Великій Британії та Німеччині, найменша (3-15 осіб/км2) — в Ісландії, Норвегії та Фінляндії. Найбільші міські агломерації: Лондон, Москва, Париж, Рурштадт (Німеччина), Санкт-Петербург, Стамбул.
Є однонаціональні та багатонаціональні держави. Більшість народів відносять до індоєвропейської мовної сім’ї. Панівна релігія — християнство. Європа є світовим центром трудової імміграції (близько 15-17 млн. іноземних працівників та членів їх родин).
5. Загальна характеристика господарства
Частка Європи у світовому ВВП складає приблизно 25 %. Члени «Великої сімки» — Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія. Країни Західної Європи являють собою економічне «ядро» ЄС — наймогутнішого інтеграційного об’єднання, що концентрує на внутрішньому ринку 40 % торгівлі товарами і 30 % — послугами.
Машинобудування (орієнтується на трудові ресурси, наукову базу, тяжіє до великих міст і агломерацій, третина промислової продукції Європи та дві третини її експорту). Хімічна промисловість. Потужний паливно-енергетичний комплекс. Металургійна промисловість. Лісова, легка, харчова промисловість.
Три основні типи сільського господарства — північно-, середньо- та південно-європейський. Високо-інтенсивний характер ведення сільського господарства, як правило, з переважанням тваринництва.
За рівнем розвитку мережі транспортних шляхів європейський регіон посідає одне з провідних місць у світі.
Дев’ять європейських міжнародних транспортних коридорів (МТК).
Тут знаходяться численні технопарки і технополіси (Кембридж, «Долина високої технології» (Ніцца)), всесвітньо відомі фінансові столиці — Лондон, Цюріх, Люксембург, світові лідери туристичної індустрії.

Немає коментарів:

Дописати коментар