понеділок, 11 січня 2016 р.

10.23

1. Типовий план характеристики країни
Для характеристики Німеччини та інших країн користуються типовим планом: «візитна картка» країни (офіційна назва, площа, кількість населення, столиця, тип країни, державний устрій); економіко-географічне положення країни; природні умови та природні ресурси; населення (демографічна ситуація, національний, релігійний, віковий склад, розселення, трудові ресурси); господарство (загальні особливості, промисловість, сільське господарство, транспорт, зовнішні економічні зв’язки).
2. «Візитна картка»
Офіційна назва — Федеративна республіка Німеччина. Площа — 357 тис. км2. Населення — 83,8 млн. осіб (2008 р.). Столиця — Берлін. Економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки». Парламентська республіка, федеративна держава.
3. ЕГП
4. Природні умови та ресурси
5. Населення
Близько 84 млн. чол. (найчисленніше в Європі). Коефіцієнти народжуваності і смертності однакові — 11 осіб на 1000 жителів на рік. Приток іммігрантів з Туреччини, республік колишньої Югославії, колишніх соціалістичних країн. Національний склад корінного населення відносно однорідний. Переважаюча релігія — християнство, на півдні і заході — католицизм, на іншій території — протестантство. Урбанізація — 87 %, найбільшою міською агломерацією є Рурська.
6. Господарство
За обсягом ВВП і промислового виробництва Німеччина поступається лише США і Японії.
Машинобудування і металообробка (автомобілебудування, суднобудування, оптико-механічна промисловість, аерокосмічна, виробництво побутової техніки), хімічна промисловість.
Енергетика. Чорна металургія. Кольорова металургія.
Сільське господарство. Найбільший сільськогосподарський виробник в Європі (при цьому галузь повністю не задовольняє внутрішні потреби населення країни. 2/3 продукції галузі припадає на тваринництво.
Транспорт. 43 % — транзитних перевезень у загальному вантажообігу всіх видів транспорту.
7. Зовнішньоекономічна діяльність
Експорт: електротехнічні вироби, автомобілі, оптика, обладнання, прилади тощо.
Імпорт: переважають енергоносії і сировина: нафта і продукти нафтопереробки, природний газ, залізна руда і руди кольорових металів. Німеччина є одним з найбільших інвесторів капіталу в промисловість і сферу послуг інших країн світу, в тому числі і в Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар