понеділок, 11 січня 2016 р.

10.28

1. «Візитна картка»
Офіційна назва — Російська Федерація. Площа — 17 млн. км2. Населення — 141,9 млн. осіб (2009 р.). Столиця — Москва. Постсоціалістична країна з перехідною економікою. Президентсько-парламентська республіка, федеративна держава.
2. ЕГП
Росія — євроазіатська держава: 1/3 її території розташована в Східній Європі, 2/3 — в Північній Азії. Калінінградська область розташована на захід від основної території країни і відділена від неї Латвією і Литвою. Суходолом Росія межує з 14 державами. 2/3 російських кордонів є морськими. Вихід до трьох океанів.
Розпад СРСР змінив геополітичне положення Росії: виникли нові кордони із суверенними державами — колишніми республіками Радянського Союзу, обмежився вихід до Балтійського моря, а також до портів і військово-морських баз Чорного моря. Політичні і економічні зміни в регіоні спричинили виникнення вогнищ нестабільності.
3. Природно-ресурсний потенціал Росії
Величезна різноманітність корисних копалин: запаси паливно-енергетичних ресурсів, (вугілля, нафта і газ, торф, горючі сланці, уран), багата рудна база, різноманітна сировина для будівельної і хімічної промисловості.
34 % її території вкрито лісами. Росія входить до п’ятірки країн світу, що мають найбільші запаси водних ресурсів (більша їх частина зосереджена в Сибіру).
Різноманітність клімату та природних зон визначає різноманітність агро-кліматичних умов для сільськогосподарського використання територій.
Вихід до акваторій трьох океанів сприяє освоєнню природних ресурсів Світового океану.
4. Населення
Перший тип відтворення, природний приріст від’ємний: -5 %, «старіння нації». Розміщене нерівномірно. Середня густота близько 8,3 особи/км2, в європейській частині — 60 осіб/км2 (в Московській області — 300 осіб/км2), в арктичній зоні, Східному Сибіру і на Далекому Сході — від 1 до 5 осіб/км2.
79,3    % жителя Росії проживають в європейській частині.
Рівень урбанізації — 76 %, міст - «мільйонерів» — 11. Міські агломерації навколо Москви, Санкт-Петербурга, Нижнього Новгорода, Єкатеринбурга, Самари і Новосибірська.
Багатонаціональна держава (120 націй і народностей). Понад 3/4 населення складають росіяни. Серед інших етносів найбільш численні татари, українці (4,4 млн. осіб — найбільша у світі українська діаспора), чуваші, башкири, білоруси та ін. Державна мова — російська, найбільш поширені релігії — православ’я та іслам. Міграційні потоки з колишніх союзних республік.

Немає коментарів:

Дописати коментар