вівторок, 12 січня 2016 р.

10.35

1. Особливості економічної політики
Наприкінці 70-х рр. ХХ ст. керівництво країни проголосило курс на економічну реформу, на побудову соціалістичного ринкового господарства. За кілька десятків років китайці змогли примножити свій економічний потенціал у вісім разів, а доходи населення — у шість. Зараз КНР — індустріально-аграрна соціалістична країна, 2008 року ВВП країни сягнув 7,9 т трильйонів доларів (друге місце у світі після США), середній річний приріст ВВП на одну особу в період з 2000 по 2008 рр. в середньому складав 9,5 %. За окремими базовими показниками КНР наближається до рівня США та Японії, а за деякими навіть перевищує їх.
2. Проблеми розвитку китайської економіки
З огляду на доходи і виробництво промислової та сільськогосподарської продукції на душу населення Китай поки залишається порівняно бідною державою: ВВП на душу населення 2008 року склав 2 459 дол. США. Сільське господарство країни ще залишається слабким місцем національної економіки, особливо у віддалених районах. Ще однією проблемою є нерівномірність розвитку економічних районів Китаю (економічні зони: Східна, Центральна та Західна).
3. Промисловість
За чисельністю промислових підприємств та кількістю працюючих Китай посідає перше місце у світі. Видобуток вугілля (І місце), виробництво електроенергії (ІІ місце). 500 млн. тонн сталі щорічно (І місце). Машинобудування: верстатобудування, виробництво електроніки й побутової електротехніки (радіоприймачів, магнітофонів, годинників, телевізорів, відеомагнітофонів, холодильників, пральних машин), виробництво тракторів та іншої сільськогосподарської техніки, автомобілів, суден, локомотивів й вагонів, обладнання для шахт і металургійних заводів, електростанцій і хімічних підприємств, вантажівок й верстатів. Хімічна (виробництво мінеральних добрив, полімери). Легка, харчова промисловість.
4. Сільське господарство
За різноманітністю сільськогосподарської продукції посідає перше місце у світі. Основний напрямок сільського господарства — зерновий (500 млн. тонн зерна щорічно — світовий рекорд). Основна продовольча культура — рис (180 млн. тонн, І місце). Розводять свиней, дрібну й велику рогату худобу. Перше місце у світі за поголів’ям свиней і домашньої птиці.
5. Транспорт
Розвиток сучасної транспортної інфраструктури.
6. Зовнішньоекономічні відносини
Експорт: одяг, текстильні вироби, іграшки, взуття, спортивні товари, верстати, швейні машини, електронна апаратура, чай.
Імпорт: продукція машинобудування (обладнання, верстати, електроніка), транспортні засоби (автомобілі, літаки), хімічна продукція, продукти харчування.
7. Загальний стан розвитку торговельно-економічного співробітництва між Україною та КНР

Немає коментарів:

Дописати коментар