вівторок, 12 січня 2016 р.

10.36

Цивілізація на півострові Індостан зародилася ще в III тис. до н. е. Європейці почали колонізувати Індію ще в XVI ст. — португальців, голландців, французів, англійців вабили її легендарні багатства. Англійці здобули перемогу над суперниками в ході тривалих війн, і з середини XIX ст. до 1947 р. Індія фактично була сировинним додатком Британської імперії. Величезна за площею колонія отримала назву Британської Індії, а незалежність їй вдалося здобути тільки після закінчення Другої світової війни. В 1950 р. Індія була проголошена федеративною республікою в складі Співдружності.
Розташована в Південній Азії на півострові Індостан, омивається водами Індійського океану, до складу її території входять, крім материкової частини, численні острови. Індія межує з Пакистаном, Афганістаном, Китаєм, Непалом, Бутаном, Бангладеш і М’янмою. Через Індію проходять міжнародні торговельні шляхи.
Рівнини і плоскогір’я. Індо-Гангська низовина — колиска давньої цивілізації, найвища гірська система світу — Гімалаї. Величезні запаси залізних руд і значні — марганцевих. Значні родовища кам’яного вугілля і нафти, золота, коштовного і напівдорогоцінного, виробного каміння.
Субекваторіальний мусонний клімат. Переважна частина ґрунтів має високу родючість. Річки мають величезний енергетичний потенціал і є джерелом зрошування. Найбільші: Ганг, Інд, Брахмапутра.
Індія в природному відношенні — одна з найбагатших країн світу. Це виправдовує одне з її визначень колоніального періоду — «перлина Британської корони».
Індія — друга держава світу за кількістю населення. Кількість населення Індії перевищила мільярдний рубіж і продовжує швидко зростати. Демографічна політика скорочення народжуваності, що проводиться в країні, дає незначні результати здебільшого через релігійні переконання населення. Понад 80 % населення сповідує індуїзм. Досить широко сповідуються також іслам, сикхізм, буддизм і християнство. Найбільш багатонаціональна країна світу, серед етнічних груп переважають народи індоєвропейської сім’ї. Офіційні мови — хінді і англійська.
Трудові ресурси Індії значні, однак в їх складі переважає некваліфікована робоча сила. Понад 300 млн. осіб живуть за межею бідності. Безробіття.
Найбільш густо заселені приморські території. Міське населення — 27 %. Найбільші міста — Мумбаї, Колката, Делі, Мадрас.
Індія — аграрно-індустріальна країна, що розвивається, за абсолютними розмірами ВВП входить до числа першої п’ятірки країн світу (3,3 трлн дол. США, 2008 р.). Однак з розрахунку ВВП на душу населення показники Індії відповідають показникам відсталих бідних держав (973 дол. США). Структура ВНП (за вартістю): промисловість — 39 %, сільське господарство — 22 %, сфера послуг — 39 %.
Поряд із розвитком традиційних для економіки країни галузей (сільське господарство, легка промисловість) досить швидкими темпами розвиваються видобувна промисловість і різні галузі обробної. Зараз Індія є одним з найбільших світових виробників і експортерів вугілля, марганцевої та залізної руд. Є підприємства чорної металургії, важкого і транспортного машинобудування, виробництва електроустаткування, побутової електроніки, хімікатів. Індія першою серед країн, що розвиваються, почала розвивати атомну енергетику, розвивається також аерокосмічна галузь — проведено запуск штучного супутника Землі.
Експорт: тканини і готові швейні вироби (29 % експорту), коштовне каміння і ювелірні вироби (18 %), сільськогосподарські і продовольчі товари (16 %), машини (7 %), руди, медикаменти. На частку Індії припадає 21 % світового експорту чаю. В імпорті Індії переважають паливні ресурси (17 %), машини і обладнання (15 %). Найбільші торгові партнери Індії: США, ФРН, Японія, Велика Британія, Китай, Росія.

Немає коментарів:

Дописати коментар