вівторок, 8 грудня 2015 р.


 № 10. КРАТЕР БАРРІНГЕР АРИЗОНА, США
 Близько 50 000 років тому Гранд Каньйон, що в Арізоні став домівкою для ще однієї пам'ятки. 160 футів в діаметрі метеорит приземлився в Північній пустелі, залишивши кратер близько милі в ширину і 600 футів в глибину. Вчені вважають, що метеорит, який залишив такий кратер, рухався зі швидкістю більше 28 000 миль на годину, коли він впав, вибух, що його супроводжував приблизно в 150 разів перевищив потужність бомбардування в Хіросімі. Деякі вчені спочатку відхилили ідею про те, що кратер був викликаний падінням метеорита, тому що він не був знайдений, але сучасні вчеті довели, що метеоритна порода розпалася в результаті вибуху, викидаючи навколо землю розплавлені нікель і залізо. Кратер з милею в поперечнику - це не все, відсутність ерозії робить це місце особливо значного розміру. Насправді, це один з небагатьох кратерів, який нагадує сліди падіння метеорита, що робить його першокласною туристичною визначною пам'яткою.

№ 9. ОЗЕРО-КРАТЕР Босумтві, ГАНА 
Коли натикаєшся на природне озеро майже ідеально круглої форми, це здається трохи підозрілим. Наприклад, як з озером Босумтві, діаметр якого досягає 8 кілометрів, воно знаходиться приблизно в двадцяти милях (~32 км) на південний схід від Кумаси (Гана). Воно з'явилося в результаті падіння 500 футового  метеорита близько 1,3 мільйона років тому. Вивчення кратера ускладненні тим, що озеро знаходиться в густому тропічному лісі, і місцеві аборигени Ашанті вважають озеро священним (вони вважають, що заборонено торкатися до води залізом або використовувати металеві човни, що робить буріння дна озера з використанням обладнання з нікелю проблематичним). До цих пір озеро є одним з небагатьох прикладів відмінно збереженого кратера на планеті, і є прикладом руйнівної сили породження зірок.

 № 8. ОЗЕРО МІСТАСТІН, ЛАБРАДОР, КАНАДА
38 мільйонів років в Канаді, неподалік від Лабрадору утворився кратер Містастін, вражаючих розмірів 11 на 7 миль (17,7 на 11,3 км), під впливом процесів ерозії різних порід, якими так багата Канада протягом мільйонів років, його розмір значно зріс порівняно з початковим. Це унікальний кратер, на відміну від більшості результатів падіння метеоритів, цей має еліптичну форму, а не округлу, оскільки він впав під невеликим кутом, а не прямим, як інші. Ще більш незвичним є те, що є невеликий острів посередині озера, який може бути центральною точкою підняття порід, що робить кратер ще краще.

 № 7. ГОССЕС Блафф, ПІВНІЧНА ТЕРИТОРІЯ, АВСТРАЛІЯ
Настільки ж вражаючим, як народження землі та повітря 142 мільйони років тому утворився 15-мильний в діаметрі кратер, недалеко від центру Австралії внаслідок падіння метеорита 15 милями (близько 24км) в діаметрі, що врізався в землю зі швидкістю в 40 000 миль на годину (64374 км/год), і що залишив кратер глибиною близько 16000 футів (5 км). Це енергія еквівалентна 22 000 мегатонн тротилу. Зараз, це один з найбільш істотних втручань в світі - сильно еродований кратер залишається нагадуванням потужності одного великого каменю.

№ 6. ОЗЕРА ЧИСТОЇ ВОДИ, КВЕБЕК, КАНАДА
 Це здорово, знайти один метеоритний кратер, але знайти два пліч-о-пліч в два рази краще. Це саме те, що сталося, коли астероїд розділився на два при вході в атмосферу Землі близько 290 мільйонів років тому, створивши два кратера на східному березі Хадсон Бей. З тих пір ерозія і льодовики зруйнували більшу частину кратерів, але те що залишилося, як і раніше вражає. Одне озеро близько двадцяти миль в діаметрі( понад 32 км), а інше - всього чотирнадцять (22, 5 км). Враховуючи вплив ерозії, якому піддавалися кратери протягом останніх 290 мільйонів років, можна тільки гадати, наскільки великими вони були при падінні метеорита

№ 5. Тунгуський метеорит, СИБІР, РОСІЯ
 Це спірне питання, тому що не зберігся жоден шматочок метеорита, він все ще є джерелом суперечок, що ж саме впало в цьому маленькому куточку Сибіру близько 105 років тому. Єдине, що відомо напевно - це те, що щось дуже велике і дуже швидке, вибухнуло поблизу російського Тунгуска в червні 1908, залишивши понад 800 квадратних миль(1278,5 км) лісу знищеним. Сила вибуху була настільки велика, що свідоцтва падіння метеорита знаходять у Великобританії! Оскільки ніяких слідів метеорита виявлено не було, деякі вважають, що впав об'єкт, можливо, це був не метеорит, а невеликий шматочок від комети (якщо це правда, то можна було пояснити відсутність метеоритного матеріалу.) Серед тих, хто каламутить воду, є й ті, хто стверджують, що насправді це приземлився космічний корабель. При цьому абсолютно необгрунтована і досить кумедна теорія.

№ 4. КРАТЕР МАНІКУАГАН, КАНАДА
 Водосховище Манікуаган, також відоме як «око Квебека», що утворилося  212 мільйонів років тому, коли 3-мильний астероїд впав на Землю. 62 мильний кратер( майже 100 км), що утворився, руйнується під дією ерозії і льодовиків, проте він все ще вражає. Унікальність кратера полягає в тому, що на відміну від інших, які просто заповнюються водою, всередині нього знаходиться майже ідеально кругла  частина суші. Це ідеальне місце, для того щоб побудувати замок, чому б і ні.  

  № 3. БАСЕЙН Садбері, Онтаріо, Канада
 Що з кратерами в Канаді? Виявляється, що тут є надмірну кількість метеорних кратерів, а неподалік від Садбері (Онтаріо) їх безліч. 40 миль(понад 64 км) в довжину, 16 миль(бл. 26км) в ширину і 9 миль( бл.14,5 км) в глибину, цей 1,85 мільярдний кратер насправді є домом для 162 000 чоловік і гірничодобувних компаній, які виявили понад століття тому, що дно басейну збагачене нікелем. Цього цілком достатньо, щоб забезпечити приблизно 10% світових поставок нікелю!

 № 2. КРАТЕР Чиксулуба В МЕКСИЦІ

Це один з небагатьох кратерів, який застав динозаврів, і є одним з найбільших метеоритних ударів в історії Землі. Падіння сталося близько 65 мільйонів років тому, коли астероїд розміром з невелике місто впав на Землю з руйнівною силою 100 тератонн тротилу. Для наочності, порівняйте - це мільярд кілотонн. Бомби, скинуті на Хіросіму, були еквівалентні всього 20 кілотонн тротилу. Метеорит не тільки залишив 105 мильні(бл. 169 км) отвори в землі, а й викликав мегацунамі, землетруси і виверження вулканів у всьому світі, що радикально змінило середовище проживання і прирекло наших друзів-рептилій (поряд з безліччю інших тварин) на загибель. Похований на півострові Юкатан в Мексиці поблизу села Чиксулуб (в честь якого він названий,) цей величезний кратер можна розрізнити тільки з космосу, тому його виявлення зайняло так багато часу у вчених.


№ 1. КУПОЛ Вредефорт, ПІВДЕННА АФРИКА
У той час як кратер Чиксулуб більш відомий, 186 мильному( бл. 300км) куполу Вседефорт в Південній Африці в даний час належить рекорд найбільшого кратера на Землі. На щастя, падіння цього метеора / астероїда більше двох мільярдів років тому,  не принесло багато шкоди життю на Землі, так як в той час не було ніяких багатоклітинних організмів. Без сумніву, це найбільший метеоритний кратер у світі!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар