понеділок, 11 січня 2016 р.

10.6

1. Сучасні геополітичні процеси у світі
Політичній карті світу властива динамічність, геополітична ситуація у світі постійно змінюється залежно від розстановки партійно-політичних сил, наслідків виборів, референдумів, виникнення політичних та військових конфліктів у регіонах та окремих країнах. До кінця ХХ ст. світ був двополярним: в ньому домінували США та СРСР. Це була епоха жорсткого протистояння, яка отримала назву «холодна війна». На рубежі ХХ та ХХІ ст. у зв’язку із розпадом соціалістичної системи світ став багатополярним, на світовій арені з’являються нові лідери: зростає роль Китаю, Індії, Японії, країн Європейського Союзу.
2. Політико-географічне положення країн
Мета держави на міжнародній арені є її геостратегією. Поняття геостратегії тісно пов’язане з поняттям «геополітика». Геополітика — це наука, яка вивчає вплив географічних чинників переважно на зовнішню, а також на внутрішню політику держав.
Без оцінки політико-географічного положення країни неможливо встановлювати з нею будь-які відносини. Чи можна надати країні кредит, направити значні інвестиції в її економіку, укладати довготривалі угоди?
Оцінка ПГП країни включає такі аспекти:
•     ступінь політичної та економічної стабільності, благополуччя населення або наявність соціальних проблем;
•     відповідність ідеології, державного устрою, моралі, національного характеру, культурних традицій, рівня розвитку із сусідніми країнами;
•     обсяг та якість зв’язків із сусідніми та віддаленими країнами (торгівля, науково-технічне співробітництво, туризм, культурний обмін тощо), умови їх здійснення;
•     політична та економічна вага у світі та регіоні, ступінь зовнішньополітичної активності;
•     участь у військово-політичних групуваннях, наявність дружнього або ворожого оточення;
•     відповідність кордонів територіям розселення народів і їх традиційній господарській діяльності, наявність спірних територій.
Згідно з особливостями ПГП країни розробляється зовнішньополітична стратегія держави, концепція національної безпеки (військової, економічної, соціальної, екологічної). Значною загрозою для національної безпеки держави є її енерго- або ресурсозалежність від інших держав, наявність осередків збройних конфліктів поблизу кордонів.
3. Основні вектори зовнішньої політики України
Визначаються три основні напрями зовнішньої політики України:
1) розвиток двосторонніх міждержавних відносин;
2) європейська інтеграція;
3) багатостороння дипломатія.
Своє головне завдання Україна на сьогоднішньому етапі вбачає в утвердженні європейських цінностей і стандартів у політиці, економіці, соціальній сфері.

Немає коментарів:

Дописати коментар