понеділок, 11 січня 2016 р.

10.8

1. Міграції та їх класифікація
Міграція населення (від лат. migratio — переміщення) — переміщення людей (мігрантів) через кордони тих чи інших адміністративно-територіальних одиниць зі зміною місця проживання назавжди або на більш-менш тривалий час.
Міграції класифікують за: причинами (економічні, політичні, релігійні, національні, екологічні тощо), термінами (сезонні, тимчасові, постійні, або безповоротні), масовістю (одиничні і масові), дальністю (міжконтинентальні і внутрішньоконтинентальні); напрямами (зовнішні і внутрішні), мотивами (примусові та добровільні), способами організації (організовані та неорганізовані), правовим статусом (легальні і нелегальні).
Еміграція, імміграція.
До внутрішніх міграцій належать відтік сільського населення до міст, так звані «маятникові міграції» — поїздки до місць роботи або навчання тощо.
2. Причини зовнішніх міграцій
Якщо поділити причини еміграції за ступенем важливості, то на першому місці буде економічна, пов’язана з пошуком роботи, поліпшенням умов життя. Це зумовлює так звану трудову міграцію. Економічні причини обумовили і таке відносно нове міграційне явище, як «відтік інтелекту».
Політичні міграції зумовлені війнами, революціями, ліквідацією колоній, зміною державних кордонів тощо. Релігійні міграції, як правило, пов’язані із паломництвом до святинь. Типовим прикладом міграцій на національному підґрунті є переселення євреїв з усього світу до Ізраїлю, який було створено у 1948 р. Останнім часом до головних причин міграцій додалася ще одна — екологічна.
3. Наслідки та проблеми зовнішніх міграцій
Міграції істотно впливають не тільки на структуру і кількість населення, але й на соціальне, господарське і духовне життя суспільства, а також на чисельність трудових ресурсів та зайнятість населення. Збільшується кількість переселень з бідних та найбідніших країн до розвинених.

Немає коментарів:

Дописати коментар