понеділок, 11 січня 2016 р.

10.9

1. Етнічний склад населення
Етнос — стійка спільнота людей, що історично склалася на певній території, де люди мають власну мову, культуру, розуміння своєї єдності і відмінності від інших етносів. Основними формами етносу є плем’я, народність, нація.
Культуру, побут, походження та розселення народів вивчає наука етнографія.
За різними даними на Землі нараховують 3-4 тис. народів і народностей, 7 народів нараховують більше як 100 млн.: (китайці (ханьці) — 1 млрд. 190 млн., хіндустанці — 265, бенгальці — 225, американці — 205, бразілійці — 175, росіяни — 150, японці — 123 млн.).
2. Класифікація країн за національним складом населення
За національним складом виділяють три групи країн: однонаціональні (понад 90 % населення є представниками однієї нації, близько 20 держав, Данія, Швеція, Португалія, Італія, Ірландія, Греція та ін.), двонаціональні (Бельгія: фламандці, валлони) та багатонаціональні. Більшість країн світу є багатонаціональними.
3. Мови народів світу
Головною ознакою народу є спільність мови. У сучасному світі нараховується від 2,5 до 5 тис. різних мов. За ступенем спорідненості мови об’єднують у мовні сім’ї.
Найбільша за чисельністю мовна сім’я — індоєвропейська, нею розмовляють понад 150 народів (45 % населення світу, в Європі — 94,5 %). Китайсько-тибетська мовна сім’я — друга за чисельністю (22,6 % населення світу); її мовами (китайською, тибетською, бірманською) розмовляють понад 1,1 млрд. чол.
До найбільш поширених мов світу належать: китайська (1,3 млрд. осіб), англійська (450 млн. осіб), хінді і урду (350), іспанська (300), російська (240), бенгальська, індонезійська, арабська (по 180), португальська (170), японська (123), німецька та французька (по 100). Цими мовами розмовляє майже 70 % населення світу.
4. Релігії народів світу
Релігія — це світогляд і світовідчуття та відповідна поведінка людини, що ґрунтується на вірі в існування надприродного. Для суспільства релігія є об’єднанням загальнолюдських цінностей і норм, невід’ємною частиною культури й окремої людини та етносу в цілому.
Залежно від поширення і чисельності віруючих виділяють релігії традиційні (фетишизм, тотемізм, шаманізм), етнічні (індуїзм, іудаїзм, даосизм, синтоїзм, конфуціанство), світові (християнство, іслам, буддизм).

Немає коментарів:

Дописати коментар